Łączę galaretki i wafle z serkiem mascarpone. Nowa wersja kultowego przysmaku z PRL-u zachwyca smakiem

Dodano:
Wafle przekładane pianką i galaretką Źródło: Shutterstock / Aleksandrs Samuilovs
Ten przepis łączy wspomnienia kolorowych galaretek i wafli tortowych z nowoczesnym twistem w postaci serka mascarpone. Słodka klasyka z odrobiną współczesności.

Desery warstwowe były hitem w polskich domach lat 70. i 80. XX w. Jednym z najpopularniejszych były wafle tortowe przekładane kremem lub galaretką.

Mleko w proszku, galaretki i wafle – to trio tworzyło jeden z najbardziej znanych słodkich przysmaków z okresu PRL-u. W czasach, gdy trudno było o czekoladę, galaretki były prawdziwą gwiazdą domowych słodkości. Układano je w deserach warstwowych lub krojono w kostkę i dodawano do kremów. Podobnie było z mlekiem w proszku, z którego robiono słodkie masy. Z kolei wafle tortowe były jednym z najtańszych i najbardziej dostępnych składników, stąd ich popularność jako baza wszelkich przekładańców.

Jak zrobić wafle z pianką i galaretką?

Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Bazą, która spina piankę, są gotowe wafle tortowe. Po umieszczeniu ich w lodówce mogą nieco zmięknąć, ale w przypadku tego przepisu ich zmiękczenie jest pożądanym efektem. Wafle nasiąkają wilgocią z pianki i galaretki, co sprawia, że stają się bardziej miękkie i delikatne. Dzięki temu są przyjemne w konsystencji i łatwiejsze do krojenia. Jednak wafle nie powinny się „rozmoknąć” na tyle, by stały się zupełnie miękkie jak ciasto.

Do przygotowania pianki użyj ulubionych galaretek, pamiętając, że najlepiej sprawdzą się te o kontrastujących kolorach, np. truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa. Dzięki temu deser będzie wyglądał wyjątkowo efektownie.

Przepis: Wafle z pianką i galaretką

Kolorowe galaretki, mleko w proszku i wafle tortowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
239 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g wafli tortowych
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g mleka w proszku
  • 250 g masła
  • 3 galaretki o różnych smakach i kolorach
  • 750 ml wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretekWsyp galaretki do trzech oddzielnych miseczek i zalej każdą 250 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj. Dwie z nich odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia, a trzecią pozostaw płynną.
  2. Przygotowanie masy piankowejW rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego płynną galaretkę i dokładnie wymieszaj. Przelej galaretkowo-maślaną mieszankę do miski, dodaj mleko w proszku i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj cały serek mascarpone i ubijaj, aż uzyskasz lekką, piankową konsystencję.
  3. Przygotowanie pianki z galaretkąWyłóż dno prostokątnej formy warstwą wafli tortowych. Na wafle nałóż 1/3 kremu i równomiernie rozprowadź. Wylej do niego pierwszą z lekko tężejących galaretek i wstaw do zamrażarki na 10 minut, aby szybko stężała. Po tym czasie wyjmij formę, nałóż kolejną warstwę złożoną z 1/3 kremu i dodaj drugą z tężejących galaretek. Wstaw ponownie do zamrażarki. Następnie nałóż ostatnią warstwą kremu, przykrywając całość waflami. Wstaw deser do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. KrojenieGdy pianka całkowicie stężeje, gotowy deser pokrój na prostokąty lub trójkąty.

Co można dodać do pianki z galaretką?

Choć wafle z pianką i galaretką są pyszne w swojej klasycznej formie, możesz dodać do pianki nieco aromatu (np. esencję waniliową) lub kakao, by nadać deserowi głębszego smaku. Można także wzbogacić galaretkę, dodając do niej kawałki owoców (np. truskawki, borówki, maliny).

Wskazówka: jeśli chcesz, aby deser wyglądał bardziej efektownie, możesz przygotować więcej niż dwie warstwy wafli, tworząc ciasto w formie torcika.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...